The Breakers otwiera kontrowersyjne centrum powitalne

Społeczeństwo




Przez Sam Dangremond 16 czerwca 2018 r
  • Kontrowersyjne Centrum powitalne zadebiutowało w rezydencji The Breakers w czwartek, pomimo publicznego sprzeciwu ze strony rodziny Vanderbilt.
  • Preservation Society of Newport County, które kierowało projektem, nabyło National Historic Landmark od Vanderbilts w 1972 roku.
  • Został pierwotnie zbudowany jako letni „domek” przez Corneliusa Vanderbilta II w 1893 roku i zawiera 70 pokoi na 13 akrach oceanu.
  • Konserwatorzy i członkowie rodziny Vanderbilt argumentowali, że nowoczesne centrum „zbezcześci” zabytkową własność.

    Po ponad 10 latach planowania - w tym legalnej bitwy, która dotarła do Sądu Najwyższego Rhode Island - Towarzystwo Ochrony Przyrody w Newport Country otworzyło w czwartek wieczorem swoje kontrowersyjne centrum powitalne w The Breakers.

    mąż Olivii Colman



    W centrum powitalnym znajdują się stoły do ​​posiłków na świeżym powietrzu.
    Preservation Society of Newport County

    Trochę tła do kontrowersji: Towarzystwo Ochrony Ziemi dziesięć lat temu powiedziało, że jego odwiedzający największe i najpopularniejsze z 11 historycznych nieruchomości w Newport zasługują na światowej klasy centrum powitalne. Członkowie rodziny Vanderbilt i inni konserwatorzy, wraz z sąsiadami posiadłości, walczyli o utrzymanie nowoczesnej struktury poza terenem, argumentując, że „zbezcześciłby” i „trwale zniszczy” to historyczne miejsce. Lokalne stowarzyszenie sąsiedzkie przegrało proces, który sprzeciwił się temu planowi w 2015 r., Aw ubiegłym roku Sąd Najwyższy odmówił interwencji w celu zablokowania zatwierdzenia strefowego projektu.

    Chociaż słyszałem, że co najmniej jedna osoba planuje pikietować w centrum, w uroczystości obcinania wstążek uczestniczyli tylko kibice - około 600, w tym gubernator stanu Gina Raimondo. Było to następstwem corocznego spotkania organizacji non-profit, które odbyło się pod namiotem na terenie 70-pokojowego dworu Gilded Age Cornelius Vanderbilt II zbudowanego w 1893 roku.






    Getty Images

    Budynek o powierzchni 5,5 miliona dolarów o powierzchni 3750 stóp kwadratowych obejmuje obszar ze stanowiskami biletów wstępu i interaktywnymi ekranami przedstawiającymi historię The Breakers i innych domów Towarzystwa Ochrony Środowiska otwartych na wycieczki, a także łazienki i kawiarnię.

    „To była długa i kręta droga” - powiedziała Trudy Coxe, dyrektor generalna PCSS - ale było tak wiele wspaniałych srebrnych okładzin w tym procesie, ponieważ wzmocniliśmy naszą deskę i stworzyliśmy cudownie piękny budynek ”.

    zielone sukienki Oscary

    „Dowiedzieliśmy się, że możemy zrobić wszystko, co postanowiliśmy zrobić, ponieważ jesteśmy silni, ponieważ jesteśmy zaangażowani, ponieważ jesteśmy strategiczni, ponieważ jesteśmy twardi” - powiedział Coxe między gratulacjami od fanów. „Możemy to wszystko zrobić, więc będziemy kontynuować”.

    Opozycja

    Projekt spotkał się ze sprzeciwem lokalnego stowarzyszenia sąsiedzkiego oraz grupy o nazwie Friends of Newport Preservation, w skład której wchodzą członkowie rodziny Vanderbilt.

    Karen Whitaker pensów

    Jedna z członków, Mary Joan Hoene, jest adwokatem, który wcześniej pełnił funkcję zastępcy w miejskiej komisji rewizyjnej. W piątek rano powiedziała, że ​​jeszcze nie była w budynku, ale ominęła go. „Myślę, że byłoby dobrze, gdyby był gdzie indziej” - powiedziała. „Z punktu widzenia ochrony przyrody nie powinieneś brać wyjątkowo oryginalnego krajobrazu i niszczyć go w ten sposób ze względu na wpływ na posiadłość”. (Towarzystwo Ochrony Środowiska twierdzi, że rozważało umieszczenie Centrum powitalnego na parkingu po drugiej stronie ulicy od The Breakers, ale zdecydowało, że „oznaczałoby to znaczną utratę bardzo potrzebnych miejsc parkingowych, szczególnie w okresie letnim”).




    Kilku członków rodziny Vanderbilt, w tym Gloria Vanderbilt (widziana tutaj z synem Andersonem Cooperem), publicznie sprzeciwiło się Welcome Center.
    Getty Images

    Jim Moore, który był współprzewodniczącym Stowarzyszenia Sąsiedztwa Bellevue Avenue-Ochre Point, powiedział, że kolejnym kosztem Welcome Center jest zapomniany wkład. „Istnieje duża społeczność ludzi, którzy nie dają milionów dolarów, więc rzeczywisty koszt nie wynosi od 5 do 7 milionów dolarów” - powiedział. „Jest jeszcze jedna rzeczywista liczba, której nie można oszacować: dawne prezenty, które nie zostaną podane”.

    Jednym z najbardziej głośnych przeciwników jest sam powiernik samego Towarzystwa Ochrony. Ronald Lee Fleming - członek Amerykańskiego Instytutu Certyfikowanych Planistów, który kupił zabytkowy Dom Bellevue w 1999 roku i odrestaurował go wraz z otaczającymi go ogrodami - nazwał sytuację „opowieścią ostrzegawczą”. Powiedział, że jego głównym problemem z planem jest „nie tyle trafność projektu, co do której możemy się nie zgodzić, ale kwestia niewłaściwości lokalizacji i jej wpływu na historyczny materiał i krajobraz Ernesta Bowditcha, który zrobił pierwotny plan.

    Fleming powiedział także, że „gdyby istniał otwarty proces, który pozwoliłby na konstruktywną krytykę w negocjacjach dotyczących zmiany strony, duża część oporu społeczności zostałaby pokonana i byłaby to wygrana dla społeczności i dla Towarzystwo Ochrony.

    Rachel Ashwell Zakwaterowanie ze śniadaniem

    Nowy plan krajobrazowy

    Po ceremonii przecięcia wstęgi Coxe z chęcią popisał się początkiem „serpentynowej ścieżki”, która będzie przebiegać niemal na całym obwodzie nieruchomości o powierzchni 13 akrów. Jest to funkcja krajobrazowa, którą Bowditch zaprojektował i zainstalował także w sąsiednich posiadłościach Vinland i Wakehurst, a Towarzystwo Ochrony przyrody otrzymało dotację od Fundacji Charytatywnej van Beuren na przywrócenie ścieżki w The Breakers.




    The Breakers jest widoczny za centrum powitalnym.
    Sam Dangremond

    Gdy zapytałem, czy ma wiadomość dla Paula i Gladys Szapary, brata i siostry Vanderbilt, którzy mieszkali w mieszkaniu The Breakers na trzecim piętrze do tego roku, powiedziała: „Myślę, że Gladys i Paul pokochają to, ponieważ my przywracają coś, co zagubiło się w historii ”.

    gdzie jest teraz pierścionek zaręczynowy Grace Kelly

    Mamy ogromną szansę i odpowiedzialność, aby przywrócić kawałek historii krajobrazu, który mógł i byłby utracony, ale nie pozwolimy, aby się zgubił, & rdquo; Coxe powiedział.

    Gladys Szapary, która nie uczestniczyła w cięciu wstążki, twierdzi, że nie jest tak dokładnie. „Listy oryginalnych drzew są znane wielu i zostały zignorowane” - powiedziała mi. „Podczas tej administracji budżet na naprawy krajobrazu i konserwację oraz wymiany wewnątrz domów został zmniejszony”. Wyjaśnienie Coxe'a nazwała „dymem i lustrami”.